25 March 2011

Solat Itu Tiang Agama

Lawak gak kadang2 bila tgk budak2 solat kat surau.. ya la..... solat tp mulut bersembang.. siap gaduh2 plak tu... 
yg best bila imam sebut "AMIN" budak2 tu nye suara yg kuat sekali... budak2 biasa la... tp tidakkah itu mengganggu org lain solat?? kadang2 bukan boleh sgt nk tegur budak2 ni.. ya la budak2 sekarang kan pandai mengadu... bila dah mengadu kat mak bapak...apa lg..mak bapak tau nk marah org yg tegur ank mereka..padahal bukan nya marah sgt pun...cuma nk nasihat,.... 
 Memang la seronok bila tengok budak2 p surau..ye la..yg dewasa sibuk dok umh tp budak2 plak yg kesurau..
tp kalau sampai mengganggu jemaah lain..susah jugak...... ...
.
aku ada terbaca pasal solat yg khusyuk kat satu artikel ni....
 ini antara 5 perkara berkaitan dgn solat 

1. Golongan ini tidak solat, serta menafikan solat..orang2 ni tergolong dalam golongan kafir *jatuh kafir

2. ada juga golongan yg solat secara zahir.....bacaan tidak betul,  solat ikut suka hati..kadang2 solat kadang2 tak solat...*fasik* yakni berdosa besar dan derhaka kepada Allah

3. solat cukup 5waktu , pas tu faham setiap bacaan tetapi tak hayati dalam solat....sebab fikiran sentiasa melayang mengingati hal2 dunia...

4. Golongan ni pula,kadang2 khusyuk dalam solat..tapi kadang2 terlalai tanpa sengaja....dalam solat... tetapi bila tersedar, dan mula hayati semula solat..... mereka sentiasa memelihara solat....

5. mereka tergolong dalam golongan yang tepat ilmunya..faham hati dan fikiran..tidak terbawa2 hal duniawi dalm solat...tidak lalai dgn nikmat dunia...dan hati sentiasa ingt allah..... mereka ialah golongan yg soleh...

Solat itu tiang agama.. bersolat lah selagi akal dan jiwa bercantum...selagi nyawa bergabung jasad...

Solat lah di belakang imam..sebelum kita disolatkan di depan imam...

renung2kan dan selamat beramal....




kalau kanak2 di rotan sbb tak solat....bayangkan lah kalau yg dewasa...

*RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL


22 March 2011

Uniform Ku

Yah...hari ni first day aku pakai uniform...wah comei gak aku rupanya... ala2 budak sekolah agama pun ada... lega rasanya dah ada unifom ni..tak lah aku pening2 nk fikir "esk nk pakai baju apa" lega rasanya..... ye la..aku ni kan malas nk ion baju kurung..kalau uniform ni sah2 kena pakai kan..... hehehe
so ni antara pic2 yg sempat aku snap td... menggedix kejap la td..... tapi kira comei la kan.. tak percaya?? tgk la sendiri ... (perasan sekejap je)

Pic 1.....

pic 2

pic 3

* aku dah dapat ramai kawan chating sekarang,...antaranya Oranje, Hotmuffin, Matin, Anuar, siputsedut, antu kubo.JiMMie, Dani89..dan ramai lg la tak tertulis kat sini....yg pasti aku syok la ngn mereka yg menghiburkan... Ingat jgn chating sampai lupa Solat...LUpa Kekasih!!! igt lah tanggungjawab...,jgn lalai dalm dunia IT!!!!


17 March 2011

Sakaratul Maut

Kematian itu sesuatu yang tidak dapat kita elak..walau ke hujung dunia,walau ke planet pluto, walau ke mana jua kita berlari, tidak akan terlepas dari sesuatu yang pasti iaitu KEMATIAN!!
Sebenarnya manusia telah diperlihatkan balasan di akhirat sewaktu seseorang itu berada dalam keadaan NAZAK..
NAZAK ialah satu keadaan dimana seseorang itu telah putus dengan kehidupan didunia dan masih belum sampai ke akhirat... Waktu inilah manusia akan diperlihat tempat nya di akhirat sama ada di syurga mahupun neraka...
sewaktu Israel datang meleraikan roh dr jasad... Dosa nya yang akan dilihat... ini bermakna... jika banyak dosanya...lebih sakit lah cara nyawa direntap.... dn ketika di alam barzah.... pahala yang dilihat...jika banyak pahala maka kuranglah siksaan di akhirat....
subahanallah...
Banyak mana pahala kita??? berat mana dosa kita??
Kita hanya mampu bertaubat diatas segalanya...semoga allah Menerima taubat2 hambanya......
lakukanlah suruhan Nya tinggalkan Larangannya........
satu persoalan..
BERSEDIAKAN KITA MENGHADAPI SAAT KEMATIAN YANG BELUM KITA KETAHUI BILA SAATNYA???

16 March 2011

BERChatting

berchating ni sebenarnya tak salah.....tapi bergantung pada niat di hati.....
jangan lah kita berchating sbb nk wat or bersembang benda2 mengarut.....
zaman IT ni memang bagus bagi mereka yang tau manfaatkan kelebihan-kelebihan IT yg semakin canggih ni...aku salah seorang pengguna IT.... dan berminat melayari mcm2 web, mcm2 blog..sbb nk cari ilmu tambahan..bukan itu sahaja..aku dapat tambah koleksi kawan2..dr seluruh tanah air..tak kisah lah dalam malaysia or Luar negara....aku ada facebook, twitter, friendster,Myspace,YM,Skype, tp semua tu saja ja suka2 aku join... yg aku aktif just Facebook n Blog aku ni je....
berbalik pada topik aku, "BERCHATTING" aku sendiri ada join MIRC.... mungkin ramai yg mals dh nk join Chanel ni kan?? tp aku ok ja join kat situ..sbb aku bnyk bersembang kat chanel bukan nya private chat... pada pendapat aku tak salah pun kalau kita berchatting...bg aku, bila aku chatting kat MIRC ni  aku hilang stress... n dapat sembang2 dgn ramai org dalm satu2 masa.....kita leh tanya pendapat org lain. leh kongsi masalah n leh tambah kenalan... tp semua ni bergantung pada niat... kalau elok niat dihati..elok la perjalanan nya...
Aku sendiri tak nafikan, ramai yg on9 kat situ dgn niat yg salah... aku rasa mungkin semua tahu apa yg aku maksudkan?? ya la kan, berchating dgn tujuan nk cari kenalan utk perkara2 sumbang..... tambah dosa ja.....
buat masa sekarang aku seronok berchatting ni sbb aku leh hilang kan stress.... kadang2 aktiviti2 harian ni memenatkan..bila on9, leh hilangkan penat aku, leh gak aku tau perkembangan semasa dr teman2 chating.....
apa2 pun aku jusat nk pesan
"JANGAN SALAH GUNA PENGGUNAAN IT... NIAT KENA BETUL"


Info terbaru: I MISS HIM!!!

14 March 2011

Kebasahan with My Mizz Mosqito

Ini lah nasibnya bila naik motor....
kena Hujan.... Kena Panas....... redah ja la....
tambah2 sekarang ni musim hujan diwaktu malam... memang sedap tidur... tapi yg aku nk cerita bukan pasal tidur tetapi pasal kena hujan....
dah nama pun naik motor kan, waktu balik keja kira ok gak la kena hujan...best... tapi time nk p keja plak hujan... baju hujan ada tp tak dapat di kesan....... nk kena selongkar almari cari ni......
nasib badan la..... bila naik motor....
* tak berbumbung
*tak berpintu
*tak becermin
Insyaallah..ada rezeki nk beli kereta..... terlindung dr hujan dan panas... tp lambat lagi ni...sbb keja pun baru sebulan.....
tingkatkan usaha!!!!!!

Mizz_mosqito!!!
ini lah harta aku......

Info : Miss My Chenta Haty!!

12 March 2011

Sebuah Hubungan....

DAN setengah daripada tanda-tanda kebesaran-Nya bahawa Dia ciptakan untuk kamu daripada dirimu sendiri akan isteri-isteri, agar tenteramlah kamu kepadanya. Dan Dia jadikan di antara kamu cinta dan kasih sayang.Sesungguhnya pada yang demikian adalah tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. (ar-Rum: 21

Cinta
sesuatu yang manis bila di rasai
sesuatu yang indah bila di miliki
Cinta
sebisa duri sembilu bila di sakiti
sesakit dihiris belati tajam bila dikhianati

Indah sebuah percintaan bila di ukir dengan warna-warni kebahagiaan
Aku menyimpan kamu dihati ku..
seperti mana aku menyimpan sekalung mutiara....
takkan ku biarkan ianya tercalar meskipun ditiup sang bayu

Cintailah aku selagi nyawa mu masih dijasad...
Sayangilah aku selagi nama ku di hati mu
rinduilah aku selagi aku Masih Bernafas......

Cintailah aku kerana ALLAH
Kasih lah Aku kerana ALLAH


Sabda Rasulullah SAW:
"tiga sifat sesiapa yang memilikinya akan merasakan kelazatan iman iaitu
jika ia mencintai ALLAH SWT dan Rasulnya lebih dari orang lain.
Jika dia mencintai sesama manusia semata2 kerana ALLAH SWT dan jika ia enggan
kembali kepada kekufuran setelah diselamatkan ALLAH SWT daripadanya, sebagaimana ia enggan dimasukkan ke dalam neraka"





10 March 2011

Lahir Mu Tidak Bernyawa

hari ni pertama kali dalam sejarah hidup aku.... aku tgk kelahiran yang baby nya dah meninggal dalam perut...
sayu hati aku tengaok keadaan baby tu... bayangkan lah perasaan family baby tu kan.. mesti sangt sedih....
baby tu dah 6bulan usia kandungan nya....comei....dah cukup sifat...n sgt kecik....berat just 0.8kg.....
pertama kali aku kena pegang.n uruskan baby yg hanya tinggal jasad.. sebak hati aku memandang wajah ank kecil tu..... kuasa Allah...di akhirat nanti..baby yg meninggal akn memberi secawan air kepada ibu dan ayah nya....
INSYAALLAH


cute baby from Google

08 March 2011

7 March 2011

Pejam...celik...pejam celik dah sebulan aku keja...opss baru sebulan....
jauh lagi perjalanan aku ni...baru sebulan keja...tp mcm2 dah aku belajar....
lagi pun bergaul dengan org yg berusia agak mencabar..tp aku berjaya sesuaikan diri...Alhamdulillah
*kadang2 tertekan gak*

aku dah belajar wat VE. vagina examination.. VE ni ialah check Os atau pintu rahim untuk tgk pembukaan pintu rahim... kalau 8 cm keats itu dah dekat dah utk bersalin.... kira pintu rahim dah terbuka la...
kadang2 takut gak aku nk tgk ibu bersalin ni terutama time nk guting (episiotomy)  tu..mak aiiii takut wehhh
tapi lama2 okla...biasa la baru nk biasa kan diri..... kalau yang takut darah tu aku rasa mesti dah pengsan!!!
apa2 pun aku suka kerja aku tp kalau ada peluang keja tempat lain...aku nk try gak.......

YAHHHH KERJAAA!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...