27 February 2011

Mengumpat ke mengata???

Susah sebenarnya kalau kita bercampur dgn org yg lebih tua dari kita..sebab setiap yg kita lakukan akan diperhatikan...tambah2 kalau usia mereka menjangkau usia mak kita kan....dan kadang2 benda kecik pun leh jd issue yg sgt besaq...padahal bendanya simple ja .... kan??? *sila hanggukkan kepala jika setuju*

lagi pun normal la kan utk permulaan sesuatu perkara,bukan nya terus kita tau apa nk kena buat...
mcm baby...ada ka baby yg lahir2 terus boleh jalan?? kalau ada pun dgn kuasa Allah.....
setiap benda yang baru nk buat mesti la kena belajaq dulu kan??? so apa yang kita tak tahu kena lah bg tunjuk ajar or tegur kesalahan kita..tapi bukan nya mengata or mengumpat dibelakang dengan berkata org tu tak leh wat keja, tak leh wat itu, tak leh wat ini..... sebagai yg lebih lama dan berpengalaman.....salam ke kalau tegur elok2 dan bg nasihat apa yg patut.......

bukan nk salahkan mana2 pihak, cuma perkara2 mcm ni selalu terjadi dan akan jadikan seseorg tu lemah semangat utk buat perkara2 tersebut.... tapi bg aku jangan jadikan itu sebagai alasan untuk kita mengaku salah or kalah! semua org perlu belajar dr kesilapan......

pada diri aku sendiri, lebih baik menegur kesalahan daripada org terus buat salah. mungkin ada org yg susah nk terima teguran, tapi kena la fikir positif kan.... cuma yg aku jd tak puas hati bila ada yg cakap belakang tentang kesalahan yg dilakukan padahal kesalahn tu sebenarnya berlaku akibat tindakan mereka sendiri.....
contoh :
Si A : Boleh saya bantu anda?
Si B : Its ok.. i boleh buat sendiri... nanti ada apa2 i mx tolong u...
selepas sehari
Si B: Si A tak tolong i pun...
Si C, Si D dan Si Si berikutnya mula membuat andaian sendiri...... Maka kesalahan di letakkan pada SI A.....

Ini lah fenomena yg selalu berlaku sekarang.... apa yg boleh buat Just sabar. sabar, sabar.....

ini lah adat kehidupan.....kadang2 tak tau sama ada ni memfitnah atau mengata..... ntah la...... atau lain2....

20 February 2011

Ketentuan.....dari Ilahi..........

Adakah ini dinamakan takdir? Ya... Setiap yg berlaku di muka bumi Allah...adalah atas kehendak Nya....
kita di sini hanya mampu merancang...selebihnya Allah yang tentukan.....

mungkin ini permulaan.... Langkah perkenalan....... bukan bermakna....terus melangkah kealam percintaan....
Jodoh pertemuan sesungguhnya di tangan Allah.. In Relationship..tempoh perkenalan yang akan memberi ruang dan waktu untuk mengenal hati budi masing2... Cintalah kerana Allah dan bukan kerana nafsu... Agar hubungan terpelihara...insyaallah....


Ya Allah Ya Tuhan ku......
Andainya aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada hamba yang mencintai Mu sepenuhnya
agar bertambah kekuatannya untuk mencintai aku dihatinya....

Ya Allah Ya Tuhan ku...
izinkan lah aku jatuh hati pada insan yang hatinya bertaut pada Mu 
agar aku tidak terhumban ke cinta yang berlandaskan nafsu semata-mata...

Ya Allah...
jika aku jatuh hati padanya, jagalah hati ku padanya 
agar tidak berpaling dari mu....

Ya Allah....
jika aku ditakdirkan untuknya, kau dekatkan lah aku padanya
kau titipkan lah kemesraan kepada kami 
agar kebahagiaan itu abadi...
 dan 
Seandainya kau telah takdirkan dia bukan milik ku...bawalah dia jauh dari pandangan ku
dan peliharalah diriku dari kekecewaan.....

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim..
Kau jadikan lah kami insan yang sentiasa beriman kepada mu.....
agar tidak terjerumus ke arah kemaksiatan dan kemungkaran....
dan Kau Peliharalah keimanan kami ....... 

Amin Ya Rabbal Alamin....






Aku Bukan Agen Cari Jodoh !!

aku pelik sungguh la dengan orang2 sekeliling aku... mentang-mentang la aku ni nurse... n ramai kenalan nurse, ada plak yang mx aku carikan jodoh n kenalkan kawan2 aku yang masih single pada mereka.<nuse sahaja>..cit, ingt aku ni Agen Cari Jodoh tak berdaftar ke...????
bukan aku tak nk kenalkan tapi aku pun tak tau nk kenal kan yg mana satu..sebab kebnykkan kawan2 aku ni ramai yang dah ada pilihan hati..malas aku nk ambik tau hal umh tangga org..umh tangga aku pun tak terurus. ni nk carikan org jodoh plak..aku pun tak dak jodoh lg..ni nk pi cari jodoh kat org lain?? adoii bukan masa dia la...... so apa yang aku leh kata kan, cari lah sendiri...aku belum ada masa nk cari jodoh kat hampa semua noh........kesimpulan nya cari lah sendiri!!! hahahahaha

Aku?? erm ntah la..aku sesungguhnya masih belum sedia nk terima sapa2 pun untuk isi ruang kat hati aku..
takut, serik, seram semua ada... aku takut dah nk jatuh hati kat org...sbb aku takut kecewa.... dan sekarang ni pun aku dah luka kan ati org...tp bukan maksud dihati nk luka kan hati beliau..cuma aku berterus terang tentang apa yg aku rasa....aku tak mau beliau tertus mengharap...atau menunggu..takut nanti beliau kecewa...
perasaan aku pada beliau hnya sebagai kawan dantak lebih dari tu... aku hargai beliau sbb beliau banyak bantu aku..... aku harap bantuan yg dihulur tu ikhlas dr hati...insyaallah... aku ikhlas berkawan dengan beliau....

belum masanya untuk aku melangkah ke alam percintaan.. bnyk yg belum tercapai..... semoga segala impian akan jadi kenyataan!!! 


*siapa dia jodoh di hati?? aku serah segalanya pada ILAHI... kerada Dia Maha Mengetahui....

15 February 2011

Kepenatan Yang Meng HAPPY kan

semalam tak sempat aku nk bercerita...biasa lah penat bekerja....
kali pertama ada patient bersalin time shift aku.. yg best nya 2 baby boy selamat dilahirkan oleh 2 org ibu....
kelahiran secara vacuum.,,, baby nya comei giler r...syok gile aku tgk!!!
kiranya aku penat pun okey la sbb baby tu selamat dilahirkan..ibu pun selamat gak...... bermula la tugas aku...
1. suction baby....
2. lap n bersihkan baby.....
3. bg inj vitamin k
4. bg baby kat bapak dia soh azan
5. buat apa yg patut la......

hari ni plak aku dapat ampau..(betui kot ejaan) heheeheheh
sapa ek bg?? ala relative patient yg bg kat aku..kata nya seperna tahun baru cina...

kali ni lah aku rasa aku sgt2 penat..tp penat aku tu berbaloi!!!!

*aku nye penat lebih comei dr cat ni

*kiranya berbaloi la aku keja.....best amat lah!!

12 February 2011

Pic masa kecik...

apa ek aku nk cerita??
sebenarnya aku rasa cepat ja masa ni berlalu....macam baru semalam aku jadi kanak2... 
lepas satu langkah... terus melangkah lagi...dan sampai sekarang masih melangkah dan terus melangka sehingga terhenti nafas... dan terlerai roh dr jasad...
dan sebelum tiba ajal...pasti tak akan berhenti melangkah kehadapan.... kerana kita tak mungkin dapat langkah ke belakang sbb masa tak dapat di ulang lg.....

hari ni aku nak share pic2 aku yg ada dalam simpanan aku..hehe 
td aku saja ja belek gambaq dolu2.... comei jugak aku ni kecik2 dulu...hahahahahhah
masa kecik2 aku ni kurus dan kering...ntah la dah besaq ni terlebih vitamin kot tu yg debab tp comel... haha sungguh perasan... tak apa puji diri sendiri ni bagus!!! masa benda yang buat aku tergelak kalau di ingat2 kan balik.... tapi yang best nya aku ni masa kecik2 dulu kalau aku p kenduri kawin..mesti aku kena tgk pengantin n duduk kat pelamin..kalau tak aku tak kan balik!!! hahahaha teruk betui aku..sian mak aku..terseksa....
tapi sekarang ni dah tak macam tu dah..............ni antara koleksi pic aku... kalau ikut kan berpuluh2 keping kot gambaq aku masa kecik2 ni..memang minah gila camare dr kecik...sampai ke besaq pantang tengok camera!! 

masa ni belum cukup setahun

time birthday aku SETAHUN

ni time convocation la konon nya 
*masa tadika umur 6 thn

menari pakai tempurung
*masa 6 thn gak

Comei gakk

tempat kurungan aku!!

Ni menggedix nama nya!!

*ni ja sebahagian yg aku nk kongsi..saja suka2 sbb tak tau nk wat apa

10 February 2011

Baik, Jahat, Nakal

aku keliru...confius.....

apa itu JAHAT??
apa itu BAIK??
apa itu NAKAL???

pelik kan??? tapu ini lah kenyataan kehidupan......
yang jahat dengan caranya...yg nakal dengan caranya.... yang baik plak...selalu jd mangsa yg nakal n jahat...
nakal tak semestinya Jahat.....baik plak tak semestinya tak nakal........

kenapa pilih untuk berkawan dgn yang jahat sedangkan ada yang baik???
kenapa ketepikan yang baik demi yang nakal???
kenapa pupuk kejahatan sedangkan kebaikan dibuang.....????

kebaikan dan kejahatan kadang2 memberi padah....
bila terlalu baik.... dijadikan bahan utk dipersenda kan
bila terlalu jahat mula mengambil kesempatan

apa yg aku nk sampaikan ialah keadaan sekarang ni.... bila tengok berita...
macam2 kes aku lihat....
> Bapak bunuh anak...
> Mak Campak Anak
> Cikgu Cabul Pelajar
> Bergaduh Sampai Bertikam
> dan macam2 lagi

sebenarnya apa yang dah jadi sekarang?? kenapa perlu ada kes bunuh setiap hari??? ntah la..kadang2 aku takut...sebab manusia dah hilang pertimbangan diri.... nyawa di jadikan mainan......

NYAWA SEOLAH2 SEPERTI TIADA NILAI!!!


*kebaikan, kejahatan dan kenakalan.....semua ada kaitan!!

07 February 2011

First Day Working

today is my first day duty.... so fa alhamdulillah.... masuk keja pukul 7 pg- 2 ptg...
keja yg aku buat hr ni..kenali staf2... pas tu bahagian pendaftaran...sediakan peralatan utk Dr... n then sediakan ubat2...yg best Dr n staf  kat situ baik n semua okey....yg aku kenali hari ni la..ada lagi staf yg aku belum bersua muka lagi...hope depa pun okey!!!
    aku pun tak bnyk kerja sgt kat situ..sbb bukan selalu ada patient.. mcm hr ni patient  yg admit memang tak dak pun.... memandangkan hr ni adalah hr klinik, so ada la patient yg wat check up... check up Ante natal, inj imunisasi utk baby, pas tu pap smear, scan,  mcm2 lah..
  pg2 td check emergency troli.. syok plak tgk troli tu... yelaa dah lama tak tgkkk.....
pas tu aku ditunjukkan labor room, wad ibu, bilik mandi baby, n aku diberi sedikit taklimat tentang tugas2 yang bakal aku buat nanti.......
   menurut pekerja kat situ, wad akan bz kalau ada ibu bersalin..kebetulan hr ni aku kerja tanpa ada patient kat wad...so aku wat keja2 yg aku bg tau td la.... so sekarang ni aku tak sabar nk tunggu kes kelahiran bayi!!! mesti syok......... sekarang aku agak letih..n aku nk tidoq lah.. bye2

02 February 2011

Bekerja Di Pusat Bersalin

     yahhhh akhirnya dapat gak kerja... tapi hanya.... sebagai pembantu jururawat kat pusat bersalin swasta...
sebb dekat pusat bersalin ni dia tak mau pakai jururawat tp kalau jururawat yg ada kat situ lebih kepada jururawat kebidanan...so aku hanya layak sebagai pembantu ja kat situ.. tapi tak apa la..untuk sementara waktu aku nk dapat keja kat tempat lain...(hospital)....lagi pun sekarang ni memang susah nk dapat kerja...
daripada aku duduk umh...tambah lemak aku..lebih baik aku keje..ada gak faedah nya...
Leh tambah pengalaman.....
leh tambah duit poket....
leh bantu keluarga...
leh enjoy!!!
    tadi Dr kat pusat bersalin tu la interview aku..tp bukan soalan cepu emas... soalan biasa2 ja... n bincang pasal gaji...pasal shift... aku keja 3 shift..sama mcm kat hospitl dulu..tp keja 3 hr n cuti sehari... best2 !! maknanya sementara aku nk dapat keja kat hospital aku akan jadi warga pusat bersalin tersebut la... pas ni leh main dengan baby..tugas yg aku rasa menarik ialah...mandi baby...!! wahhh pas ni pandai la aku jaga baby.....
   Isnin ni aku akan mula bekerja.... isnin kerja pagi...pas tu malam.. nthen cuti....sehari ja cuti..sambung keja ptg,pg n mlm..cuti n berikutnya..... tak sabar nk ambik pengalaman kerja kat situ!! syokk nyaaaa


*mari kita bekerja!! yahooo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...