29 January 2011

Tonsil Ku Bengkak!!

Tonsil?? tonsil ni ada dalam mulut kita semua....
yang mana satu tonsil??? cuba bukak mulut depan cermin, pasti tgk kat dalam mulut, kita akan nampak ada mcm 2bebola warna merah.. itu lah tonsil....
ni la tonsil.... aku ambik kat image goggle

    sebelum aku cerita lebih lanjut meh aku terangkan sedikit tentang tonsil, tonsil ni fungsi tonsil ni ialah menapis virus atau bakteria daripada memasuki salur pernafasan sekali gus menjadi salh satu drpa pertahanan badan. Kadangkala tonsil ni gagal nk jalan kan tugas utk pertahanan badan dan akan mengakibatkan keradangan dimana tonsil akan membengkak.

ni contoh pic yg aku ambik kat goggle dimana tonsil membengkak :

nampak tak yg putih2 tu? tu la Ulser dimana keadaan agak teruk la.

  so apa yg aku nk bg tau sekarang ni aku tgh mengalami Tonsilitis atau kata lain nya tonsil bengkak... sakit tu memang la sakit..antara tanda-tandanya ialah :

a. sakit tekak dimana aku mengalami sakit ketika menelan dan susah nk telan, tak kira la telan apa2 pun
b. demam panas
c. yang pastinya tonsil aku bengkak la dan berwarna merah

so sekarang ni kalau aku jumpa Dr. confirm dia bg aku antibiotik sbb nk matikan kuman... tp andai kata tonsil aku ni jadi 3 kali berturut2 dalam setahun, dah tentu kena operation buang tonsil!! so kepada kawan2 yg membaca ni andai kata anda mengalami sakit tekak, cuba tgk n check betui2..takut gak kalau2 anda terkena tonsilitis!!!

*mx2 la tonsil aku ni sembuh cepat2...takut nk kena operation!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...