25 November 2011

Percutian Sementara

Yah... aku sekarang di gelar penganggur terhormat... sebab n punca nya adalah selepas mengalami kemalangan yg tak beberapa teruk hari tu... so keje aku duduk rumah.... makan...tidoq.... adoii memang lg besaq la mcm ni kan..... tapi dalam masa yang sama aku tengah cari keja tetap... kalau boleh tak mau dah keja sementara........ Letih kot  keja sementara.... gaji tak banyak satu hal..dah tu takut sat g tak sama dengan apa yang aku belajar.. kan merugi kan..... memang la cari pengalaman... tp kalau keja dalam bidang yang tak sama dengan apa yang aku belajar pun susah juga... so jalan terbaik aku hantar ja resume ke merata2 hospital yang sepatutnya... mana tau kot2 lah ada rezeki..... haaaa tp sepanjang bulan ni keja aku berjalan2 lah.... ni ada la beberapa keping pic aku untuk dikongsi... dah memang hobi aku kan kongsi pic..so terima ja lah........


First Time masuk Haagen Dazs..serius mahal.. nasib baik uncle aku yang belanja... ehehhe



ni plak kat QB 


ni makanan kat The Manhattan Fish Market... Fuhhh Sedab gila la... dia nya makanan lauk fresh!!



ni plak makan kat Johnny Restaurant ..fuhh sedap gakk

So nampak sangat la JALAN2 Isi Perut... Nthen gaduh la gemuk...gemuk... heheheeheh apa2 pun Enjoy!!!


*sorry la aku tak berkesempatan nak Update Blog ni.....
ada sedikit sifat malas... ehhehe ... hati dan perasaan.... Im Happy With somebody......

22 November 2011

Fuhhh... im So Happy.... yg pastinya bukan aku ja yg happy tapi seluruh rakyat malaysia... sgt2 seronok meraikan Kemenangan Malaysia menentang Indonesia.... Kesian pemain harimau muda yang menempuh banyk gila dugaan...cabaran...dan rintangan.. apa2 pun aku mengucap kan JUTAAN TAHNIAH kepada pemain bola sepak Malaysia sebab dah berjaya menundukkan Indonesia... lambat plak aku pos kan.....

 Malaysia MEnang!!!!!

02 November 2011

Nasal Bone Fracture Reduction

Aku sebagai seorang jururawat dah rasa mcm na perasaannya nk kena hadapai pembedahan.... Dah rasa mcm mana kena Bius Under GA..mcm mana rasanya kena baring dalam dewan bedah dengan berpakaian Gaun OT... serius comei.hahahahaah SEmua ni sbb hidung aku yang patah.. mak aiii memang sakit................
erm..... 1.11.2011 tarikh bersejarah dimana aku telah menjalani pembedahan untuk membetulkan tulang hidung aku yang patah dan senget sikit......... Dah masuk dalam dewan bedah.... Pukul 10.30 pg....... pas tu leh plak sembang2 dgn staf2 nurse n DR bius yang ada kat dalam bangunan ACC Hospital Penang Di tingkat 2.... Nasib baik la staf2 semua baik n sudi merapu2 dengan aku yang ketakutan ni..... Takut gilaaaaaaa... tambah2 bila dah baring atas board kat dalam bilik bedah tu..... Mula la satu persatu prosedur... mula2 kena la set line.... Blh plak Dr bius ckp aku nya urat kecik... tak pasal2 kena pakai branula kanak2 yang warna biru.. nasib baik tak sakit.... pas tu DR bius bg aku oksigen... memang sedap.. hahaha dan yang paling sakit bila DR masukkan ubt bius.... fuh pedih gila urat saraf aku...sat ja sebab lepas tu aku dah tak tau apa... yang aku tau bila aku dah sedar  aku perasan ada nasal packing (kapas yang panjang disumbat kedalam hidung aku yang mana aku rasa sngt2 tak selesa... kena sumbat kapas sbb masa prosedur tu..aku jadi pendarahan... ) aku keluar dr bilik bedah tepat jam 12.30pm... lama gak la kan.... dah tu dalam pukul 3.00pm nk kena bukak plak nasal packing ni... hadoii sakit gila laweh.... igtkan dah sudah upanya nk kena scope pakai camera ..masuk kot lubang hidung plak tu... rasa nk muntah pun ada... eyyekkkkk dan ptg tu jugak aku leh baik rumah..... tp Hidung ku berbalut la... ni hah beberapa pic yang sempat aku snap



* Thanks to my Mom yang tunggu dr pagi sampai ke malam... n sedara2 yang tak henti2 kol tanya kabar......... Alhamdulillah aku ok cuma HIDUNG KU BERBALUT COMEI>> eheheh

23 October 2011

keMaLaNgaN TaK BeRbAu

Syukur lah..Allah masih syg kan aku........ Aku Kemalangan pada 20 OCTOBER 2011 pada Jam 3.40pm berdekatan dengan padang bola bayan baru.... kemalangan yang  disebabkan  oleh kecuaian kenderaan lain...xcdent sampai cium Jalan.......... Tak dak yang teruk..just patah tulang hidung je.... hadeh..kira teruk la tu kan.........luka tak banyak pun... Motor just patah Side mirror je.... Tp tu la...memang bengang sbb Kereta tu tak nak bertanggungjawab... tak pe..ALLAH ADA.......
Pas xcdent, Aku p hospital n Xray..n Dr cakap... Nasal Bone Fracture.... Sakit tu tak yah cakap r..memang amat sakit sangat........... Nasib baik la patah hidung je...kalau patah kaki ke..patah tangan ke..ya allah jauh kan la.
dah ditakdirkan 31 October 2011 aku akan menjalani pembedahan kecik ..heheheh tak teruk kot..just nk betulkan hidung aku je.......... Hope pas ni semua akan pulih.......

*sangat tertekan dengan keadaan sekarang...... SAKIT... tp still leh berblog..heheheh
Tak Nak Letak Pic..... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!





AKu Dah CoNvO!! Best gilerrrr

                                                          with My friend.....

Fuhhh..alhamdulillah... satu lg bab penting dalam hidup aku dah settle... aku dah berjaya mendapatkan DIPLOMA KEJURURAWATAN UNIKL RCMP pada 9 OCTOBER 2011!  kat PICC
Syukur sangat2...semua halangan dapat ditempuhi dengan selamat............ Memang syok la Convo... terus ja rasa mcm ada niat nak sambung ambik Degree plak... tp tu la... keja pun tak tetap lg nk ambik degree apa nya kan... tak pa aku yakin Rezeki Di tangan ALLAH..... Ala biasa la kan..bukan senang nk dapat sesuatu.. yang penting kena lah usaha.. Insyaallah.... satu hari nanti apa yang aku nk aku akan dapat.......


13 September 2011

Syawal......

Belalu lah sudah ramadhan sebulan berpuasa..kini syawal kita raya kan..dengan rasa gembira.....nanananannana......
heheh dah raya pun ...tp aku baru teringat nk update..sebenarnya bukan baru teringat tp tak berkesempatan.... ni lah baru ada time free nk update.... apa yg menarik hr raya??? hehe mcm2 yg menarik......
Yang pasti aku tak jalan mana2 pun..just duduk umh tunggu tetamu datang..... n tahun ni jugak first time keluarkan duit raya... hahaha isi sampul tak yh cite la. hahaha setakat yg mampu la..... tapi aku pun dapat duit raya jugak.. hahah jgn jelesss.... aku dapat balik modal yg aku keluar kan utk bg budak2..hahah best jugak kan... tp tahun ni kot last aku dapat duit raya kan.. yela thn depan sapa nk bg lg kan......
erm ni ada la pic2 raya aku.....pic2 raya ada kat FB..malas la nk upload hahaahahhahahahah




Pic lg satu ni paling best..... I LIKE......

                                                                    heheheh ini yg terbaru...

*MooD: Bz dgn kerja2 kat tempat kerja.... sorry la Update kureng best!!

22 August 2011

Menjelang Syawal

Tahun ni... tahun pertama aku sambut raya sebagai seorang PEKERJA... fulamakk.. maknanya aku kena bg duit raya ka?? hahah ohhh tidak2!! sbb aku nya gaji nk simpan utuk Konvo.. jadi kepada sesiapa yg  nk mx kat aku duit raya tu..batalkan lah hajat n niat murni tu..sbb aku tak dapat nak bg duit raya tu kat hampa semua.....hahah apa2 pun malam raya aku ada tugas penting nk buat iaitu 3G dengan anak tiri aku... (kawan PLKN aku) so aku wajib la 3G dgn cikseed ni....

Haa yang menariknya tahun ni... untuk pertama kali dalam hidup..aku dapat pasang pelita (bukan kat umh aku pun) pasang kat klinik (aku dok umah 13 tingkat) tp dah terasa la meriah nya hari raya...siap pasang lampu raya...gantung2 kad raya.... (sponser by my BOSS)  so aku la tukang mengdecorationkan klinik tu... kira okey la... siap ada lagu raya lg... so patient yg nk dapatkan rawatan tu mesti terus sihat sbb dgq lagu raya,,..
kat klinik sakan aku hias. kat umh tak banyak sgt persiapan..ala kadar ja....kuih raya tak yah ckp la...sah2 beli.ahhaah aku igt nk buat tapi tak buat2 pun lagi... sibuk keja la katakan.... tapi apa2 pun aku hppy la sbb dapat sambut Full puasa kali ni dengan family aku.......
pejam celik, pejam celik  hr ni dah cukup 22 hari puasa..... sat ja masa berlalu..... lagi beberapa hr ja nk posa... tut diaa baju raya aku tak tau la sempat siap ka tak.. Auntyyyy tolong bg siap ye..sian kat sy.....

haaa ni ada la gambaq2 yg tak sebeberapa... yg aku sempat snap....

Sebatang Pelita....

ala pelita de lima batang je pun... sebatang RM 3.70.. hehehe tak mau beli banyk2 bahaya



*cuti raya pertama dan raya ke 3 ja..sapa2 ada cuti lebih meh la derma!!!

10 August 2011

Puasa..... birthday

erm..... alhamdullilah...dah 10 hari umat Islam berpuasa.... Tahun ni aku berpuasa di Penang.. Hope fully in Penang with my lovely Family........ Tahun ni.. Berpuasa Berempat pulak... with my kakak ipaq la......
Tahun lepas aku kat ipoh..still study.. thn ni plak..... kat penang... cepat ja masa berlalu.....Dulu Sibuk2 nk cari makan kat luar..sekarang tiap2 hari makan masakan mak n makin debab la aku..hehehe.
Buat masa ni belum tinggal puasa lagi.. tak tau la esok2 kan.. hehehehehehe Biasa la Perempuan kan........ Normal...
Semalam 9 OGOS 2011 birthday aku.... adeh, dah cukup umur aku 22 tahun...Cepat ja masa berlalu.....
Thanks tu mak aku yang dah ngandung kan aku selama 9 bulan.... nthen bg susu kat aku.. tuakq lampin aku...... jaga aku dr kecik "kuruih kering" sampai besaq "jd si debab yg comei" hehehe...
So aku la kena bg hadiah kat mak aku...sbb tanpa mak aku, sah2 aku tak dak lani..... tp sorry mak...duit tak dak... thnks mak kos cium aku masa wish aku tu.....
Insyaallah.. Kalau di panjang kan usia... Jauh lagi perjalanan aku... bnyk lagi impian aku...... bnyk lg kemahuan dan keinginan aku yang belum tercapai... insyaallah...dengan berkat usaha dan pertolongan dr Allah aku harap segala keinginan aku jd kenyataan......... AMIN...............

*Tak dak sapa pun bagi hadiah.. heeh adeh....:)



SELAMAT BERPUASA......!!!!



hAPPy BesDay FarAh..................


17 July 2011

Rakyat Malaysia 2011!!

Sebelum aku mulakan kata2 aku ni..aku nk mx maaf siap2 kepada sesiapa yang terbaca ni merupakan salah sorang dari Team yg bkl aku cita ni or ada kaitan dgn cita ni....ini just pendapat n rasa tak puas hati aku pada situasi tersebut...
Sebelum aku mulakan cerita...apa kata hayati dulu video ni yang aku terjumpa kat dalam Fb member2 aku..... yg di upload dalam YouTube


Dah Tengok?? So apa perasaan anda sekarang??
Terpulang la apa jua perasaan anda...tapi yang aku tau aku menyampah tgk penyokong2 team tersebut yang telah beramai2 memalukan MANGSA tu...aku tak salahkan penyokong team tu 100% sbb MANGSA tu pun ngokngek yang p pakai baju team Yang tak dak kaitan dgn perlawanan tu pe hal...duduk plak kat penyokong team yg tak de kaitan dgn baju yg dia pakai.. tu salah dia la...tapi masalahnya knp penyokong2 tu nk kena layan MANGSA tu sampai macam tu sekali??????? Weh agak2 la...yang si "Mamat" yang dok tarik-tarik baju MANGSA suruh buka baju,geram aku tgk...
Pada aku la...semua yang ada kat stadium yang pakai baju selain dr baju untuk sokong malaysia...BUKA JA!! sbb nama ja RAKYAT MALAYSIA, IC BIRU, WARGANEGARA, tp sokong team luar!!!! 
 Tak salah nk sokong team luar,tapi kalau team tu VS MALAYSIA...apa salahnya kalau kita sokong NEGARA sendiri?? Pemain bola Malaysia blh kalah mungkin sbb sakit mata tgk penonton yang pakai baju team lain...yang team lain plak seronok la sbb penyokong negara lawan pakai Baju team mereka!! so nak salah kan PEMAIAN BOLA MALAYSIA 100% pun tak boleh....

Jd kesimpulan nya..kita kena tgk diri kita,negara kita dulu sebelum kita nak bagi kelebihan dekat orang luar......

Akhir kata untuk post ni...Renung-renungkan dan selamat beramal!!!

*Bola Oh Bola....Sian

13 July 2011

Pilihan Hati......

sejak dua, tiga, empat menjak ni...Tudnug 4segi tu..aku dah tak pakai...pandang pun edak nyeee... terlipat je dalam laci tudung tu....
Sekarang ni menggedix dgn selendang plak....mcm2 fesyen...... padahal aku bukan reti sangat nk pakai fesyen2 mcm si Bintang Pink pakai..kemas je aku tgk pic2 die...ehhehe
Tak pa..belajar,lama2 ok lah kan..tp sian aku...org lain dah sampai Johor, yg aku baru dok kat Highway Jelapang..apa tak nya...orang lain dah bergaya style yuna la apa la..yang aku baru ni la teringat nk jinak2 try test... ehhehe tp ok gak la kot.... ntah la..aku hentam ja pun..lilit2 dah mcm taliban dah aku tengok,... selagi blh lilit aku lilit la.... janji tak tercekek sudah.t tak pasai2 tersesak n tersangkut pernafasan aku.....
lg pun pakai selendang ni senang sikit..sbb aku malas nk ion.. so kalau selendang ni sah2 tak yah ion..ehhe pandai tak aku?? eee nampak beno pemalas nye....nak wat mcm ne....hehehehehe..........tapi kalau selendang jenis kain licin tu..memang kena ion la..tambah kalau de manik2,..mak aii susah sgt aih nk ion...... yang aku tau aku tak suka la ion2 ni.....heheheheheh

Pecah rahsia yang aku ni pemalas bab2 ion ni!!!
apa2 pun ni la fesyen2 buruk yang sempat aku snap.....

tutt dia...belang2...
(tudung hadiah dr  My Aunty)

Kelabu hitam

suke aku pic ni...hehehe
(nampak comei je n ayu je kan kan kan hahah)

tengok.nampak sgt gila camera............


alahai.....purdah plakkkkk... heheh

* Kurang kemas.....sbb baru nk belajaq........


30 June 2011

Semangat Untuk Kurus...Berkobar-kobar!!!

jap aku nk gelak puas2 dulu..ehheheheheehehehe
(saja lepas gian)
Fuhh....6 bulan beb aku tak joging.... bela lemak...bela badan menjadi semakin debab!!!
Akhirnya hr ni Wani ajak aku hiking kat bukit jambul..hahaha memang lawak la.....
mcm2 kejadian berlaku..mungkin sbb tiba ja aku kembali bersenam kot... first tu masa sampai..leh plak ada org2 yg dh hbs hiking tu ckp..salah satu track tu ada ular...so guna la track yg lain.Cuak jugak..buat nya tiba2 hiking...muncul plak Ular tu..hahaha ...tp Semangat ni berkobar2...pendakian yg tak seberapa ni di terus kan dgn perasaan Excited !! Yanag best nya.... naik sikit..aku stop..naik ja sikit aku stop..serius penat tahap cipan r...... tp kawan kesygan aku memberi semangat utk aku terus berusaha..hahahaha
Kalau ikut hati..memang aku dh turun balik.... Bayangkan la 6 bulan tak bersenam....fuh....memang best la..
Duduk ipoh dulu..rajin gak aku joging..balik penang terus jd malasssss sbb tak dak geng! tp sekrang geng dah muncul semula..... (sebelum ni masing2 bz..n keja lain2 shift..tu yg susah).
aku dgn kawan aku ni....Naik track lain..turun track lain...n kata kawan aku ni,.Track yg km turun tu lg penat masa naik..sbb dia bertangga...apa2 pun memang best la.....
Dh turun dr bukit tu..blh plak aku selisih dgn ular (warna kayu).. Tergezut aku aih...heheheh Pembuka dan penutup...Ular menjadi penyambut tetamu...eee geli aihh......

dh hbs tu.....sempat gak la bergambar dgn wani.... Maaf la..pic agak buruk...hehehehehe
tp tetap comeiii!!!!!!

sempat g bergambar....

tak larat dah nk berdiri...so bertinggung je la.... ehhe


*baru pas tukar selipar ye....tp kalau pakai selipar ni hiking...adeh...parah2


Huduh nye seluaq...tp wajah tetap control!! heheh

*Bukan hangat2 tahi ayam ye..pas ni nk bekerja keras utk kuruih!!!! Untuk Kesihatan.......

27 June 2011

Smile....Smile...Smile...senyum jerrrrr

bulan 6 ni...fuh..mencabar gila tiap2 hari..... ada ja kejutan..ada ja pembaharuan.... fuh..mcm tak percaya je kan..... biasa la..ni lah kehidupan... semakin hari..semakin banyak akan dilalui...tp aku senang ja...senyum dan senyum..sbb senyuman tu kan pengubat keperitan....... kalau nk sedih2 pun buat apa kan..sebab semua ni kan ketentuan dr ilahi......tipu la kan kalau tak tersentuh...tapi jangan ikut kan perasaan..... yahhh!!!!
one more thing.....  28 ni..si dia plak nk pegi Miri......adoi...makin jauh la aku dgn si dia...dah la memang jauh..n terus makin jauh........semoga si dia selamat sampai ke tengah laut untuk bekerja...tak pa..biar jauh di mata asal kan kat hati tetap dekat.....tak pa..sabar2...jodoh tak kemana kan...........

  sebut je bab jodoh teringat plak member aku sorang ni...fuh...dah nk jd ibu... kebetulan nye...aku yg check urin beliau......wah..tahniah.......!!!!!!!

Pijah...bakal jd ibu!!! like2

*Bila la turn aku plak ni nk kawin.hekhekhek....3 thn dr sekarang!!! yahhh heheheheeheh

27 May 2011

Opsss Bukan Terlupa Update Tp No Time!!

Adeh..lama nya aku tak update blog aku ni...... last sekali masa abg aku nikah...lepas dia nikah ja..... fuhhhhh gila r buzy..macam na tak buzy..aku ni kan satu2 nya adik kepada abang aku...so time ni la aku nk bekerja keras bantu dia.... dah tu pas ni time aku kawin..dia plak la berpeluh2 tolong aku..... hehehehe
alhamdulillah...majlis kenduri kedua2 blah pihak berjalan lancar.... kenduri abg aku pun sungguh meriah...
sedara mara jauh dekat semua balik...yang lama tak jumpa pun balik..... syukur aku......
Time kenduri ni la aku ngebat habis... Fuh.....
ngebat sakan ni
Baju dan kasut: abg sponser
lance: kak ipaq sponser
tudung: diri sendiri
makeup: diri sendiri!!!

Blue Eye...cun kan kan kan!!!

persiapan wat pelamin..sehari sebelum majlis..simple but nice

Pengantin serba biru

My Big family...Sebahagian ja ni...ada lg yg tak masuk!!


so pas ni aku tunggu nk dapat ANAK BUAH la plak...fuh....syok r mak aku!!! dapat menantu...

Pesanan Penaja: Aku dah berhenti kerja kat DBM... On the way nk keja dekat Klinik 24Jam... Bukit Jambul...

16 April 2011

Pernikahan abg tersayang

Alhamdulillah....tanggal 16 april 2011 abg aku selamat menjadi suami org.... selesai dah satu majlis Akad nikah antara Abg aku n Baini (akak ipaq aku) so sekarang ni abg aku dah selamat jadi suami org... n aku tak leh dah nk ngengada n manja2 macm dulu2 lg dgn abg aku..ya la abg aku dh ada isterikan.. hehehehe aku happy la..sbb keluarga aku makin bertambah...aku mendoakan agar abg aku n isteria beliau bahagia hingga ke akhir hayat, di dunia dan di akhirat...AMIN....
Pas ni tinggal lagi 2 majlis plak...1 rumah pengantin pompuan, 1 lagi umh aku..... so fa sekarang persiapan 50% dah setle tinggal 50% lagi utk persiapan berikut nya....... aku pun tak dak apa nk story.....
So aku nk rehat kan badan aku... ni ada la sekeping dua pic nikah abg ku.......







Nota Ringkas: Bahagia nye hidup dgn kehadiran insan2 tersayang... n happy with my LOVE!!! and my FAMILY!!!

06 April 2011

Future Study Yang Tak menjadi......

pada mulanya aku dapat tawaran untuk wat post basic midwifery  kat Kolej Mahsa KL... tawaran ni Bos Muslimah Maternity nk sponser..kiranya kalau aku terima aku kena contract keja dgn muslimah maternity utk 5 thn...... 
selepas membuat segala perbincangan aku pun bersetuju menerima tawaran tersebut.... tetapi...sayang amat..... selepas bos aku contact mahsa koelj...rupa2nya....dia nk ambik pelajar yang ada pengalaman kerja selama 2 tahun (sekurang2nya) so... nk dijadikan cerita tak dapat lah aku smbung belajar... sian aku kan kan kan... ehhehe tapi tak pa...rezeki ada dimana2 sahaja..... lagi pun aku dah mula minat dgn bidang kebidanan ni.... insyaallah pas ni kalau ada rezeki aku nk sambung post basic midwifery.....memang besar tanggungjawab yang perlu digalas... ya lah semakin tinggi pelajaran semakin berat tanggungjawab....... sekarang ni aku fokus kerja... n dalam masa yang sama aku still buka buku baca bahagian O&G  (Obstetrics and Gynaecology)sbb nk mantapkan ilmu berkait dengan Masalah2 permpuan, pasal bersalin, n macam2 lg....... 



* sekarang ni bz dengan persiapan abg nk kawin!!!

LESEN LEMBAGA JURURAWAT MALAYSIA

Baru-baru ni aku ada ke Kolej....and aku dah ambil Lesen LJM aku..... Sampai ja kat Kolej...semua lecturer yg nampak aku semua soal aku dgn soalan yang sama
1. Dah dapat kerja??
2. Dah kerja???
3. Kerja dekat Hospital Mana??
4. wahh kenapa dah debab...opsss soalan ni yg aku kurang senang..... hehehehehehe

nasib baik aku dah kerja so tak lah malu sgt nk jawab... kebetulan aku p kolej dgn mak aku..... n yang best... ada soalan dr seorang lecturer....
"Mak you ke?? look like your sister.."
.wah mak aku awek mudaa!!! bangga nya aku.......

selesai semua urusan..aku n mak aku terus bertolak balik penang..kiranya inilah perjalan aku ke ipaoh yang paling singkat.....7.45 am dr Terminal Sg nibong ke medan kid.... n 12.30pm dr Medan goepng ipoh ke Terminal Sg nibong.... Aku sampai umh pkl 3.30 ptg!!! masa yang sungguh singkat......

so sekarang ni aku dah jadi seorng Jururawat berdaftar.... n aku dah ada tanggungjawab yang perlu dilaksanakan........ hope aku dapat wat yang terbaik utk semua masyarakat..... aku nk berbakti pada semua orang.... selagi aku mampu..aku akan buat yang terbaik!!! good Luck for me....
7 February 2011 aku start keja..its mean aku baru ja 2 bulan kerja...jauh lagi perjalanan aku ni...... aku berdoa agar aku dapat menjadi seorang jururawat yang berjaya di dunia dan akhirat...... AMIN



Lesen LJM


* aku dah lama tak jalan2 dgn mak naik bas Ekspress sama2........

25 March 2011

Solat Itu Tiang Agama

Lawak gak kadang2 bila tgk budak2 solat kat surau.. ya la..... solat tp mulut bersembang.. siap gaduh2 plak tu... 
yg best bila imam sebut "AMIN" budak2 tu nye suara yg kuat sekali... budak2 biasa la... tp tidakkah itu mengganggu org lain solat?? kadang2 bukan boleh sgt nk tegur budak2 ni.. ya la budak2 sekarang kan pandai mengadu... bila dah mengadu kat mak bapak...apa lg..mak bapak tau nk marah org yg tegur ank mereka..padahal bukan nya marah sgt pun...cuma nk nasihat,.... 
 Memang la seronok bila tengok budak2 p surau..ye la..yg dewasa sibuk dok umh tp budak2 plak yg kesurau..
tp kalau sampai mengganggu jemaah lain..susah jugak...... ...
.
aku ada terbaca pasal solat yg khusyuk kat satu artikel ni....
 ini antara 5 perkara berkaitan dgn solat 

1. Golongan ini tidak solat, serta menafikan solat..orang2 ni tergolong dalam golongan kafir *jatuh kafir

2. ada juga golongan yg solat secara zahir.....bacaan tidak betul,  solat ikut suka hati..kadang2 solat kadang2 tak solat...*fasik* yakni berdosa besar dan derhaka kepada Allah

3. solat cukup 5waktu , pas tu faham setiap bacaan tetapi tak hayati dalam solat....sebab fikiran sentiasa melayang mengingati hal2 dunia...

4. Golongan ni pula,kadang2 khusyuk dalam solat..tapi kadang2 terlalai tanpa sengaja....dalam solat... tetapi bila tersedar, dan mula hayati semula solat..... mereka sentiasa memelihara solat....

5. mereka tergolong dalam golongan yang tepat ilmunya..faham hati dan fikiran..tidak terbawa2 hal duniawi dalm solat...tidak lalai dgn nikmat dunia...dan hati sentiasa ingt allah..... mereka ialah golongan yg soleh...

Solat itu tiang agama.. bersolat lah selagi akal dan jiwa bercantum...selagi nyawa bergabung jasad...

Solat lah di belakang imam..sebelum kita disolatkan di depan imam...

renung2kan dan selamat beramal....




kalau kanak2 di rotan sbb tak solat....bayangkan lah kalau yg dewasa...

*RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL


22 March 2011

Uniform Ku

Yah...hari ni first day aku pakai uniform...wah comei gak aku rupanya... ala2 budak sekolah agama pun ada... lega rasanya dah ada unifom ni..tak lah aku pening2 nk fikir "esk nk pakai baju apa" lega rasanya..... ye la..aku ni kan malas nk ion baju kurung..kalau uniform ni sah2 kena pakai kan..... hehehe
so ni antara pic2 yg sempat aku snap td... menggedix kejap la td..... tapi kira comei la kan.. tak percaya?? tgk la sendiri ... (perasan sekejap je)

Pic 1.....

pic 2

pic 3

* aku dah dapat ramai kawan chating sekarang,...antaranya Oranje, Hotmuffin, Matin, Anuar, siputsedut, antu kubo.JiMMie, Dani89..dan ramai lg la tak tertulis kat sini....yg pasti aku syok la ngn mereka yg menghiburkan... Ingat jgn chating sampai lupa Solat...LUpa Kekasih!!! igt lah tanggungjawab...,jgn lalai dalm dunia IT!!!!


17 March 2011

Sakaratul Maut

Kematian itu sesuatu yang tidak dapat kita elak..walau ke hujung dunia,walau ke planet pluto, walau ke mana jua kita berlari, tidak akan terlepas dari sesuatu yang pasti iaitu KEMATIAN!!
Sebenarnya manusia telah diperlihatkan balasan di akhirat sewaktu seseorang itu berada dalam keadaan NAZAK..
NAZAK ialah satu keadaan dimana seseorang itu telah putus dengan kehidupan didunia dan masih belum sampai ke akhirat... Waktu inilah manusia akan diperlihat tempat nya di akhirat sama ada di syurga mahupun neraka...
sewaktu Israel datang meleraikan roh dr jasad... Dosa nya yang akan dilihat... ini bermakna... jika banyak dosanya...lebih sakit lah cara nyawa direntap.... dn ketika di alam barzah.... pahala yang dilihat...jika banyak pahala maka kuranglah siksaan di akhirat....
subahanallah...
Banyak mana pahala kita??? berat mana dosa kita??
Kita hanya mampu bertaubat diatas segalanya...semoga allah Menerima taubat2 hambanya......
lakukanlah suruhan Nya tinggalkan Larangannya........
satu persoalan..
BERSEDIAKAN KITA MENGHADAPI SAAT KEMATIAN YANG BELUM KITA KETAHUI BILA SAATNYA???

16 March 2011

BERChatting

berchating ni sebenarnya tak salah.....tapi bergantung pada niat di hati.....
jangan lah kita berchating sbb nk wat or bersembang benda2 mengarut.....
zaman IT ni memang bagus bagi mereka yang tau manfaatkan kelebihan-kelebihan IT yg semakin canggih ni...aku salah seorang pengguna IT.... dan berminat melayari mcm2 web, mcm2 blog..sbb nk cari ilmu tambahan..bukan itu sahaja..aku dapat tambah koleksi kawan2..dr seluruh tanah air..tak kisah lah dalam malaysia or Luar negara....aku ada facebook, twitter, friendster,Myspace,YM,Skype, tp semua tu saja ja suka2 aku join... yg aku aktif just Facebook n Blog aku ni je....
berbalik pada topik aku, "BERCHATTING" aku sendiri ada join MIRC.... mungkin ramai yg mals dh nk join Chanel ni kan?? tp aku ok ja join kat situ..sbb aku bnyk bersembang kat chanel bukan nya private chat... pada pendapat aku tak salah pun kalau kita berchatting...bg aku, bila aku chatting kat MIRC ni  aku hilang stress... n dapat sembang2 dgn ramai org dalm satu2 masa.....kita leh tanya pendapat org lain. leh kongsi masalah n leh tambah kenalan... tp semua ni bergantung pada niat... kalau elok niat dihati..elok la perjalanan nya...
Aku sendiri tak nafikan, ramai yg on9 kat situ dgn niat yg salah... aku rasa mungkin semua tahu apa yg aku maksudkan?? ya la kan, berchating dgn tujuan nk cari kenalan utk perkara2 sumbang..... tambah dosa ja.....
buat masa sekarang aku seronok berchatting ni sbb aku leh hilang kan stress.... kadang2 aktiviti2 harian ni memenatkan..bila on9, leh hilangkan penat aku, leh gak aku tau perkembangan semasa dr teman2 chating.....
apa2 pun aku jusat nk pesan
"JANGAN SALAH GUNA PENGGUNAAN IT... NIAT KENA BETUL"


Info terbaru: I MISS HIM!!!

14 March 2011

Kebasahan with My Mizz Mosqito

Ini lah nasibnya bila naik motor....
kena Hujan.... Kena Panas....... redah ja la....
tambah2 sekarang ni musim hujan diwaktu malam... memang sedap tidur... tapi yg aku nk cerita bukan pasal tidur tetapi pasal kena hujan....
dah nama pun naik motor kan, waktu balik keja kira ok gak la kena hujan...best... tapi time nk p keja plak hujan... baju hujan ada tp tak dapat di kesan....... nk kena selongkar almari cari ni......
nasib badan la..... bila naik motor....
* tak berbumbung
*tak berpintu
*tak becermin
Insyaallah..ada rezeki nk beli kereta..... terlindung dr hujan dan panas... tp lambat lagi ni...sbb keja pun baru sebulan.....
tingkatkan usaha!!!!!!

Mizz_mosqito!!!
ini lah harta aku......

Info : Miss My Chenta Haty!!

12 March 2011

Sebuah Hubungan....

DAN setengah daripada tanda-tanda kebesaran-Nya bahawa Dia ciptakan untuk kamu daripada dirimu sendiri akan isteri-isteri, agar tenteramlah kamu kepadanya. Dan Dia jadikan di antara kamu cinta dan kasih sayang.Sesungguhnya pada yang demikian adalah tanda-tanda bagi kaum yang berfikir. (ar-Rum: 21

Cinta
sesuatu yang manis bila di rasai
sesuatu yang indah bila di miliki
Cinta
sebisa duri sembilu bila di sakiti
sesakit dihiris belati tajam bila dikhianati

Indah sebuah percintaan bila di ukir dengan warna-warni kebahagiaan
Aku menyimpan kamu dihati ku..
seperti mana aku menyimpan sekalung mutiara....
takkan ku biarkan ianya tercalar meskipun ditiup sang bayu

Cintailah aku selagi nyawa mu masih dijasad...
Sayangilah aku selagi nama ku di hati mu
rinduilah aku selagi aku Masih Bernafas......

Cintailah aku kerana ALLAH
Kasih lah Aku kerana ALLAH


Sabda Rasulullah SAW:
"tiga sifat sesiapa yang memilikinya akan merasakan kelazatan iman iaitu
jika ia mencintai ALLAH SWT dan Rasulnya lebih dari orang lain.
Jika dia mencintai sesama manusia semata2 kerana ALLAH SWT dan jika ia enggan
kembali kepada kekufuran setelah diselamatkan ALLAH SWT daripadanya, sebagaimana ia enggan dimasukkan ke dalam neraka"





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...